Met laadpalen kun je een elektrische auto en andere elektrische voertuigen opladen en zelfs op je eigen terrein waar je auto ook veilig geparkeerd staat. Steeds meer mensen laten op het eigen terrein een laadpaal installeren, want de openbare laadpalen zijn beperkt beschikbaar en vaak ook bezet, terwijl het ook niet de goedkoopste oplossing hoeft te zijn om je elektrische auto op te laden. Ondanks dat het ook afhankelijk is van het stroomtarief wat je betaalt en of dat tarief lager is dan het tarief wat je bij een openbare laadpaal betaalt. Een laadstation voor thuis is over het algemeen een zeer goede investering, maar wat moet je weten voordat je die investering doet?
Laadpalen die je kunt vergrendelen
Een laadpaal op je eigen terrein brengt een hoop voordelen met zich mee, maar er zijn ook een paar nadelen. Een groot nadeel is dat je wel een laadpaal moet kopen die je ook kunt vergrendelen met bijvoorbeeld een pasje of een app. Anders kunnen andere buurtbewoners ongeoorloofd gebruik maken van je oplossing en je draait ook nog eens op voor de kosten die gemaakt worden. Veel modellen hebben een RFID-systeem of je kiest voor slimme laadpalen die je via het internet en met behulp van een app kunt vergrendelen. Er zijn zelfs mogelijkheden om bijvoorbeeld gebruikers aan een laadstation toe te wijzen, wat handig kan zijn als meerdere mensen binnen het huishouden gebruik willen maken van de oplossing.
Let op de aansluitingen
Laadpalen hebben vrijwel altijd een driefasige aansluiting nodig en er moet een aparte groep in de meterkast worden aangelegd. Terwijl de meeste woningen nog zijn voorzien van een eenfasige aansluiting. In dat geval zou je dus de nodige aanpassingen moeten laten verrichten door de expert om een laadstation aan te sluiten. Je kunt hiervoor contact opnemen met de netbeheerder die de aanpassingen kan verrichten. Voor het aanleggen van een driefasige aansluiting en de aanpassingen in de meterkast, betaal je doorgaans en gemiddeld € 300,-. Afhankelijk van de netbeheerder. Houd er ook rekening mee dat er grote wachtlijsten zijn en dat de nodige aanpassing pas enkele weken tot zelfs enkele maanden uitgevoerd kan worden.
Slimme laadpalen zijn een goede keuze
Wil je de laadpaal met een app kunnen instellen en bedienen? Kijk dan vooral naar slimme laadpalen die je ook met het internet kunt verbinden. Een laadstation is niet standaard ‘smart’ en het brengt wel heel veel voordelen met zich mee. Zoals het instellen van tijdschema’s en het monitoren van je verbruik. Je kunt ook je laadstation met de app vergrendelen en ontgrendelen, zodat niemand anders er ongeoorloofd gebruik van kan maken. Soms is het ook mogelijk om via het account meerdere gebruikers aan een paal toe te wijzen en om die gebruikers ook bepaalde rechten te geven in de app. Zo kun je bijvoorbeeld wel de vergrendelfunctie inschakelen voor een secundaire gebruiker, maar blijf je zelf de hoofdbeheerder die bijvoorbeeld meer inzicht heeft in het verbruik en tijdschema’s waarop je wilt laden kunt instellen.